NIEUW!
PAPA MAMA KALENDER

Wie haalt de kinderen van school? Hoe laat begint de zwemles? Wat doen we met de vakanties?
Maak een overzichtelijk rooster van alle activiteiten van de kinderen met behulp van de papa-mama-kalender. Maak in 3 stappen je eigen online papa-mama-kalender. Klik voor een korte uitleg op de 3 blokken »

Ouderschapsplan

Wat is een ouderschapsplan, is het ouderschapsplan verplicht en wat moet er in het ouderschapsplan staan? Hieronder vind je de antwoorden

Is het ouderschapsplan verplicht? 

In de meeste landen is het verplicht om bij echtscheiding een ouderschapsplan op te maken.

Gratis Ouderschapsplan als word document

Download Gratis Ouderschapsplan pdf-document

Wat is een goed ouderschapsplan

De bedoeling van het ouderschapsplan is om het gezamenlijk ouderschap na de echtscheiding te regelen. Het ouderschapsplan moet kinderen en ouders rust en duidelijkheid bieden. Dat betekent dus dat het ouderschapsplan geen wurgcontract moet worden, maar een plan waarin de zorgtaken en de omgang met de kinderen is beschreven.
Een ouderschapsplan is goed wanneer de gemaakte afspraken praktisch uitvoerbaar zijn en de kinderen en hun ouders zich er prettig bij voelen.   

Wijzigen ouderschapsplan

Mag je afspraken uit het ouderschapsplan wijzigen? Ja, in onderling overleg mag je afspraken uit het ouderschapsplan wijzigen. Het zou ook raar zijn als dat niet zou mogen, want kinderen worden ouder en voor een vierjarige moet je andere afspraken maken dan voor een puber. Daarnaast worden afspraken in het ouderschapsplan vaak gemaakt tijdens de echtscheiding en weet je vaak niet of de gemaakte afspraken in de praktijk ook werken. 
Bovendien kunnen de omstandigheden wijzigen doordat kinderen bijvoorbeeld andere schooltijden krijgen, ouders een andere baan krijgen of dat er sprake is van langdurige ziekte.
Conclusie: In onderling overleg kun je samen afspraken uit het ouderschapsplan wijzigen.

Gebruik de papa-mama-kalender om een overzichtelijk rooster of schema te maken van de afspraken uit het ouderschapsplan. Je kunt hier klikken om je aan te melden voor de papa-mama-kalender 


ouderschapsplan


Wat staat er in het ouderschapsplan?

In het ouderschapsplan moeten in elk geval afspraken gemaakt worden over het gezag, de omgangsregeling, de alimentatie en waar de kinderen na de echtscheiding gaan wonen.  
Voor de rest kunnen ouders zelf bepalen welke afspraken ze nog meer in het ouderschapsplan willen opnemen. Voor het uitwerken en het inroosteren van de omgangsregeling of co-ouderschap uit het ouderschapsplan kan de papa-mama-kalender goed gebruikt worden. 

Ouderschapsplan en de praktijk

Pas nadat de ouders gescheiden leven, komen ze er achter of de afspraken in het ouderschapsplan wel werken. In de praktijk zijn het niet de grote zaken (hoofdverblijfplaats, gezag e.d.) die problemen opleveren, maar vooral de praktische zaken zoals wie wast de kleding van de kinderen, wie zorgt er voor dat de spullen uit het ene huis mee verhuizen naar het andere huis enz. Het model ouderschapsplan, dat je hieronder gratis kunt downloaden, ziet er dus wat anders uit dan andere ouderschapsplannen. Dat komt omdat dit ouderschapsplan vooral gericht is op de praktijk van het gezamenlijk ouderschap na de echtscheiding. Het ouderschapsplan van de papa-mama-kalender is gebaseerd op de ervaringen van zo'n 1000 gescheiden ouders. Ons ouderschapsplan is er vooral opgericht om de kleine irritaties en ergernissen over de simpele praktische zaken te voorkomen.
Het ouderschapsplan, mits goed ingevuld, wordt geaccepteerd door de rechtbanken in Nederland.  

Omdat je het ouderschapsplan kunt downloaden naar je eigen computer, kun je het ouderschapsplan altijd aanpassen op die punten waar de afspraken in het ouderschapsplan niet goed lopen. Bovendien is het zo dat als de kinderen ouder worden de afspraken in het ouderschapsplan aan de leeftijd van de kinderen moeten worden aangepast.  

Co-ouderschapsplan  

Het gratis ouderschapsplan is ook als co-ouderschapsplan te gebruiken. De afspraken bij co-ouderschap zijn in principe hetzelfde als bij een omgangsregeling. Het verschil bij een co-ouderschapplan zit alleen in het schema van hoe vaak en hoeveel de kinderen bij de vader en de moeder zijn.

Gratis ouderschapsplan 

Klik hieronder voor een gratis ouderschapsplan. Het voorbeeld ouderschapsplan kan gebruikt worden als kapstok om een eigen ouderschapsplan te maken. Het ouderschapsplan op deze site geeft je de vrijheid om het zo te vormen dat het ouderschapsplan bij jullie gezin past. En niet andersom.

Gebruik de papa-mama-kalender om een overzichtelijk rooster of schema te maken van de afspraken uit het ouderschapsplan. Je kunt hier klikken om je aan te melden voor de papa-mama-kalender.


Gratis Ouderschapsplan als word document

Download Gratis Ouderschapsplan pdf-document


Voor meer informatie over het ouderschapsplan en gezag in Nederland

https://rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-en-ouderlijk-gezag-kind/afstamming-gezag-en-voogdij

Voor meer informatie over ouderschapsplan en gezag in België

www.belgium.be/nl/familie/koppel/scheiding/ouderlijk_gezag/ 


 

 


Aanmelden voor de papa-mama-kalender
 
Bestel nu