NIEUW!
PAPA MAMA KALENDER

Wie haalt de kinderen van school? Hoe laat begint de zwemles? Wat doen we met de vakanties?
Maak een overzichtelijk rooster van alle activiteiten van de kinderen met behulp van de papa-mama-kalender. Maak in 3 stappen je eigen online papa-mama-kalender. Klik voor een korte uitleg op de 3 blokken »

Omgangsregeling

Het plannen van de omgangsregeling.

Plannen van de omgangsregeling met de papa-mama-kalender

Als de afspraken over de omgangsregeling gemaakt zijn dan moeten de afspraken nog ingepland worden. Het maken van een schema van de omgangsregeling is vaak een hele klus.

De papa-mama-kalender is speciaal ontwikkeld voor het plannen van een schema van de omgangsregeling.
Alle afspraken uit het ouderschapsplan kunnen overgenomen worden in de online papa-mama- kalender, dus de omgangsregeling, maar ook de verjaardagen, activiteiten van de kinderen en de oppas.

Als de omgangsregeling en alle andere afspraken zijn gepland in de kalender, kan de papa-mama-kalender uitgeprint worden voor de jongste kinderen. De oudere kinderen en de ouders kunnen de kalender online en mobiel raadplegen. De afspraken uit de papa-mama-kalender kunnen ook geëxporteerd worden naar de privéagenda van de ouders.

Gebruik de papa-mama-kalender om de omgangsregeling overzichtelijk te plannen.
Je kunt hier klikken om je aan te melden voor de papa-mama-kalender.Plannen van de omgangsregeling

Wat is een goede planning van de omgangsregeling

Een omgangsregeling heeft een goed schema wanneer de kinderen en de ouders zich er prettig bij voelen en de kinderen voldoende contact hebben met beide ouders. Hoe hett schema van de omgangsregeling eruit ziet, verschilt per gezin en hangt af van wat ouders en kinderen aankunnen. Als je kinderen behoefte hebben aan veel structuur en slecht tegen veranderingen kunnen, moet je daar in de planning van de omgangsregeling rekening mee houden. Ook het soort werk dat ouders hebben, kan van invloed zijn op de omgangsregeling. Er is dus geen standaard voor een goede omgangsregeling.
Hoe de omgangsregeling er ook uitziet, het is belangrijk dat de planning klopt. Zodat het voor de kinderen duidelijk is waar ze na schooltijd heen kunnen en wie ze brengt of haalt naar feestjes of sport.

Hangt de omgangsregeling van de leeftijd van de kinderen af?   

Ja, het is slim om het rooster van de omgangsregeling aan te passen aan de ontwikkelingsfase van de kinderen. Hieronder volgen per leeftijdscategorie enkele tips.

Omgangsregeling voor kinderen van 0 tot 2 jaar
Het geheugen van de kinderen is nog niet goed ontwikkeld, waardoor kinderen gezichten/mensen nog niet lang kunnen onthouden. Het kind kan nog niet zelfstandig een relatie opbouwen met de ouders. Daarom moet het schema van de omgangsregeling zo zijn dat het jonge kind de niet-verzorgende-ouder zeker twee tot drie keer in de week moet zien. Het is beter voor het jonge kind om de niet-verzorgende-ouder een paar keer twee uur per week te zien dan één keer in de twee weken een weekeinde. 

Daarnaast moet bij deze jonge kinderen rekening gehouden worden met eventuele borstvoeding en het 's nachts nog niet doorslapen.

Omgangsregeling voor kinderen van 2 tot 6 jaar
Peuters van 2 tot 4 jaar zijn vaak eenkennig en vinden het naar als één van de ouders 'weggaat'. Kinderen van deze leeftijd hebben ook nog geen besef van tijd. De omgangsregeling voor kinderen in deze leeftijd kan dus verwarrend zijn en stress opleveren voor de kinderen (en daardoor ook voor hun ouders). Kijk dus bij plannen van de omgangsregeling wat het kind aankan.
Vanaf een jaar of 3 krijgen kinderen wat meer besef van tijd en begrijpen ze de situatie ook beter. De omgangsregeling kan meer gestructureerd worden. Vanaf 3 jaar kan de kalender gebruikt worden om de dagen af te strepen voordat het kind papa of mama weerziet. 


Omgangsregeling voor kinderen van 6 tot 12 jaar
Vanaf deze leeftijd is het prettig voor de kinderen om zelf mee te denken over de invulling en het schema van de omgangsregeling. Meedenken betekent niet dat ze mogen beslissen of moeten kiezen. De kinderen mogen aangeven wat ze prettig vinden, maar de ouders beslissen uiteindelijk. Hoe het schema van de omgangsregeling er uit komt te zien hangt af of kinderen goed tegen veranderingen kunnen of dat ze meer structuur nodig hebben. Voor de kinderen in deze leeftijd is het prettig om een goed overzicht te hebben in het schema van de omgangsregeling. Door voor schooltijd even de kalender te checken weten ze waar ze na school naar toe moeten en of ze kunnen spelen met vriendjes of vriendinnetjes.


Omgangsregeling voor kinderen van 12 tot 16 jaar
Kinderen in de pubertijd vinden vooral zichzelf belangrijk en willen het liefst hun eigen gang willen. Betrek de kinderen bij het maken van het plannen van de omgangsregeling. Maar maak ook afspraken over hoe je bijvoorbeeld omgaat met een slaapfeestje van een kind wanneer dat valt in het weekeinde van de niet-verzorgende-ouder, over uitgaan, roken, drinken enz. Het is voor kinderen in deze leeftijdscategorie vooral belangrijk om te ervaren dat ouders, ondanks dat ze gescheiden zijn, qua basisregels op één lijn zitten.
De meeste kinderen van deze leeftijd hebben een mobiel tot hun beschikking. Ze kunnen online de papa-mama-kalender bekijken om te zien welke afspraken er zijn en of er ruimte is om afspraken te maken met vrienden.   

Omgangsregeling voor kinderen van 16 en 17 jaar
De meeste 16 en 17 jarigen hebben behoefte om het plannen van de omgangsregeling zo veel mogelijk zelf in te vullen. Het is de taak van de ouders om e.e.a. te structureren en het schema van de omgangsregeling samen met de kinderen vorm te geven. 
Via de papa-mama-kalender kunnen ze met één bericht de ouders op de hoogte stellen waar ze zijn en wat hun plannen zijn. 


Gebruik de papa-mama-kalender om een overzichtelijk rooster of schema te maken van van de omgangsregelingJe kunt hier klikken om je aan te melden voor de papa-mama-kalender.
Aanmelden voor de papa-mama-kalender
 
Bestel nu